Fortællinger

ALBOA står overfor et boom i renoveringer

Sunde og energirigtige boliger på vej: Ny boligaftale betyder, at ALBOA kan begynde renoveringer tidligere end planlagt.

 

Mange beboere der bor i udslidte og utidssvarende boliger, kan nu se frem til, at boligen bliver renoveret. Tirsdag den 19. maj landede en bred forligskreds nemlig en ny boligaftale. Aftalens parter frigiver over seks år 30,2 milliarder kroner til støtte af renoveringer af almene boliger. Heraf skal 18,4 milliarder kroner gå til en ekstraordinær fremrykning af renoveringer i 2020 og 2021.

 

I alt 453 projekter med 72.000 boliger er allerede godkendt til renovering, men har indtil videre måttet stå i kø. ALBOA har 11 projekter med cirka 2000 boliger i køen.

 

Midlerne til renoveringerne kommer fra Landsbyggefonden, som er beboernes opsparede penge. Selvom det er beboernes penge, så er det altså boligforliget, som afgør, hvor meget Landsbyggefonden må give i støtte til renovering. Og det er her, at forligskredsen nu ønsker at skrue op for aktiviteten.

 

Bred opbakning

Baggrunden for den ekstraordinære bevilling er Corona-krisen. Det er ikke unormalt, at politikerne bruger renoverings-aktiviteten i det almene byggeri som et værktøj til at styre konjunkturerne. Typisk er reglen, at når det går godt i samfundet, og håndværkere er dyre, så skruer man lidt ned for renoveringerne. Omvendt, så bliver der skruet op, når der er tegn på krise. Det så vi senest efter finanskrisen, hvor Landsbyggefonden i en periode fik lov at bruge væsentligt flere penge end normalt.

 

Med forliget ønsker parterne at holde hånden under aktiviteten i samfundet og kickstarte økonomien. Den samlede pris for afviklingen af de 453 projekter er 18,4 milliarder kroner, og det er altså netop det beløb, som aftalen er landet på. Ifølge tal fra BL – Boligselskabernes Landsforening vil aftalen give arbejde til håndværkere og bygningsarbejdere i 83 af landets 98 kommuner.

 

En god nyhed

For ALBOA betyder aftalen, at en række renoveringer kan gå i gang tidligere end ellers planlagt. Det fortæller ALBOAs direktør, Peter Hebroe.

 

”Det er en rigtig god nyhed for ALBOAs beboere. Renoveringer forbedrer kvaliteten af den enkelte beboers bolig – eksempelvis giver en vinduesudskiftning en lavere varmeregning og forbedrer indeklimaet. Samtidig bidrager ALBOA til at løse samfundets økonomiske udfordringer ved at ansætte de rådgivere og lokale håndværkere, som får til opgave at udskifte vinduerne. ”

 

Grøn revurdering

Som noget særligt har forligskredsen besluttet, at de mange projekter på venteliste skal gennemgå en revurdering, så projekterne får så mange grønne tiltag som muligt. Ambitionen er, at 85-90 procent af renoveringerne i fremtiden skal indeholde grønne tiltag. Den ambition er ALBOA helt med på, fortæller Peter Hebroe.

 

”Klimaet er en vor tids helt store udfordringer, og det er vigtigt, at vi med vores projekter kan bidrage til den grønne omstilling. Sunde og energirigtige boliger gavner os alle nu og her, og samtidig gavner det vores efterkommere.”

I anledning af oplægget besøgte TV-avisen Ny Vestergårdsparken i Viby. Se indslaget her

De mange penge kommer fra Landsbyggefonden. Se videoen for at blive klogere på, hvordan Landsbyggefonden fungerer.