På Kaj Munks Vej 1 kan du to gange om ugen fylde en hel indkøbskurv for bare 25 kroner. Her har Mikael Miehs Andersen nemlig åbnet Robin Hoods madkammer, som er fuldt af hjemløs mad.
44-årige Mikael Miehs Andersen er beboer i Håndværkerparken, og han kalder sig selv Danmarks bedste skralder. I oktober kunne hele Danmark følge serien ”Robin Hood fra Højbjerg”. Serien kørte i fire afsnit på DR og skildrede Mikaels kamp for at få lokaler til sit projekt.
Missionen lykkedes, og siden oktober 2020 har Mikael to gange om ugen slået dørene op i den gamle Munkekro på Kaj Munksvej 1 i Viby. Her har Mikael Miehs Andersen nemlig åbnet Robin Hoods Madkammer, hvor konceptet i al sin enkelhed er, at man for 25 kroner kan komme og fylde en indkøbskurv med madvarer.
Maden kommer gennem samarbejdsaftaler med Føtex, Bilka, Meny og en Rema1000, fortæller Mikael Miehs Andersen.
”Supermarkederne donerer overskudsmad til vores virksomhed. Aftalen går på, at de i stedet for at smide maden ud i containere, så sætter de den på køl, så vi kan komme og hente den. Aftenen før vi har åbent, henter vores frivillige maden med egen bil og trailer.”
Slut med at skralde – næsten
I flere år har det ellers været Mikaels praksis at køre bagom de lokale supermarkeder for at indsamle de madvarer, som supermarkederne har smidt ud, selvom de ikke fejler noget. Men det gør han ikke længere:
”Det er lovligt at skralde, men det er ulovligt at videresælge varer, som er skraldet, så for at åbne stedet her, har jeg lavet aftaler med supermarkeder og alle mulige andre, som har madvarer, de gerne vil give væk. Jeg holder meget af at skralde, jeg er god til det, og det er sjovt, men nu er det kun noget, jeg gør en sjælden gang i mellem. Jeg har startet Robin Hoods Madkammer, fordi jeg mener, det er den eneste rigtige vej, hvis man virkelig gerne vil komme madspild til livs. Og det vil jeg gerne. Uanset hvor meget jeg skraldede, ville jeg ikke kunne redde så meget mad, som jeg kan på den her måde.”
”Jeg ved med sikkerhed, at der alene i Aarhus er mindst 5-10 tons fine madvarer, som hver dag bare bliver smidt ud."
Et hjem for hjemløs mad
Ambitionen for Mikael Miehs Andersen og Robin Hoods Madkammer er, at der ikke skal være nogen supermarkeder, der smider brugbar mad ud. Og der er nok at komme efter.
”Jeg ved med sikkerhed, at der alene i Aarhus er mindst 5-10 tons fine madvarer, som hver dag bare bliver smidt ud. Al den mad vil kunne hjælpe en masse mennesker. Det er et potentiale, som vi bare smider ud, og jeg vil gerne udnytte det potentiale. Desuden er jorden jo ved at brænde sammen under os, og det vil jeg også gerne bidrage til at undgå.”
Den primære indkomst for madkammeret er de 25 kroner per fyldte indkøbskurv. Så der skal hentes og sælges en del mad for alene at betale huslejen. Men det har heller aldrig været planen, at det var et projekt, der skulle føre til rigdom.
”Jeg gør ikke det her for at blive millionær. Men jeg har selvfølgelig en drøm om at kunne gøre madkammeret til en levevej. Grundlæggende gør jeg det, fordi det giver mig et kick. Det giver mig en følelse af at være noget for andre. Hvor jeg tidligere bare tog ud og skraldede, så har min hverdag nu fået en hel anden mening. Det at dele og hjælpe hinanden har altid været meningsfuldt for mig.”
Masser af støtte
Hele projektet er altså blev skaleret op, og Mikael er da heller ikke alene om det. Madkammeret har cirka 20 frivillige, hvoraf nogle har faste vagter, mens andre er mere løst tilknyttede.
”Det betyder alt for mig og mit projekt, at jeg får hjælp fra de frivillige. Jeg ville overhovedet ikke kunne klare den alene.”
En del af de frivillige har støttet projektet gennem længere tid, men nye er også kommet til som følge af Tv-programmet, fortæller Mikael Miehs Andersen.
”Tv har simpelthen givet så overvældende meget opmærksomhed. Lige nu virker det som om hele Danmark ved, hvad Robin Hoods Madkammer er. En lille video om vores projekt fik over 10.000 likes, og jeg får en masse støtte og direkte donationer ud af det blå, fordi folk synes, det er et fedt koncept. Havde det ikke været for tv, så var jeg nok heller ikke blevet kontaktet af alle de mange mennesker, som bidrager. Jeg har for eksempel fået for 40.000 kroner sprit og masker fra en virksomhedsejer, som havde set mig i udsendelsen. Der er også professionelle iværksættere, som gerne vil hjælpe mig. Jeg har også fået en professionel fundraiser med ombord, så der sker en masse, som jeg nok ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde været i tv.”
Åbningstider i Robin Hoods Madkammer:
Tirsdag 16-18
Fredag 16-18