I Håndværkerparken bor 20-årige Krusemynte Sommer med et lettere magisk klædeskab på 200 kvadratmeter. Det er godt for hende, men det er også godt for økonomi og fællesskab i afdelingen. Og så tager verden heller ikke skade af lidt mere genbrug.
"Det er helt magisk - hver gang jeg kigger ind, er det kommet nyt tøj," fortæller 20-årige Krusemynte Sommer, som er beboer i Håndværkerparken.
Stedet hvor magien sker, er Håndværkerparkens Genbrugssted, hvor områdets beboere kan indlevere og afhente ting, de ikke længere har brug for.
Dem som får magien til at ske, er en snes frivillige, som sorterer og ordner alle de indleverede ting – sætter bøger på hylderne og hænger tøjet på bøjler – og så kan beboerne finde tingene på stedet, som har åbent hver onsdag og søndag.
Og en af de faste brugere er altså Krusemynte Sommer.
”Jeg er kommet på Genbrugsstedet, så længe jeg kan huske, så jeg er vel en stamkunde. Genbrugsstedet er mit indkøbscenter. Jeg er på SU, så gratis tøj passer strålende til min indkomst. Jeg tager tit tøj med hjem, går i det i en periode og afleverer det så igen, så for mig er Genbrugsstedet et forstørret klædeskab.”
Den eneste regel på Genbrugsstedet er, at man ikke må sælge videre, og man må ikke tage mere, end man selv og ens nærmeste kan bruge.
Frivillighed og fællesskab
Blandt Genbrugsstedets frivillige er Aase Jespersen, som er kasserer og en af
Genbrugsstedets mange veteraner.
”Genbrugsstedet har i sin nuværende form eksisteret siden marts 2009. Førhen havde vi også genbrug, men det var spredt på flere afdelinger i Håndværkerparken. Et af dem brændte ned i 2005, og vi fik en forsikringssum, som vi kunne gøre noget med. Vi var en flok, som gerne ville have et samlet sted, men det var svært. Det tog tre-fire år, før vi lykkedes med at få afdelingerne til at gå sammen omat lave Genbrugsstedet; et samlet sted til affaldshåndtering og sortering. I dag har vi 15-20 frivillige, som tager imod, sorterer og ordner tingene. Det er i sagens natur også os selv, der holder stedet kørende gennem møder, vagtplaner, arbejdsdage og så videre.”
Langt de fleste af tingene på Genbrugsstedet kommer fra Håndværkerparkens beboere, som kan indlevere på stedet. En anden kilde til materiale er gennem et samarbejde med områdets ejendomsfunktionærer. Det betyder, at beboerne hver onsdag kan sætte storskrald uden for døren. Så henter ejendomsfunktionærerne det, og kører det til Genbrugsstedet, hvor det kommer ind i genbrugscyklussen.
Penge og miljø
Det kostede knapt fire millioner kroner at opføre genbrugsstedet, men stedet sparer til gengæld Håndværkerparken penge hvert år, fortæller Aase Jespersen.
”Når skraldet kommer gennem os, inden det bliver smidt ud, så får vi mulighed for at sortere det. Det betyder, at vi sparer afdelingerne for meget af det dyreste slags affald – restaffald. Vi har regnet ud, at vi årligt sparer flere hundrede tusinde kroner for afdelingerne, så det varer ikke længe, før vi har snart tjent os selv ind igen.”
”Der er mange gode grunde til at have et sted som dette, men vi har klart en mission om at udbrede genbrugstanken,” fortæller Aase Jespersen.
”Vi lever i en del af verden, som har et umådeligt forbrug, og det vil vi gerne medvirke til at afbøde. Vi har også affaldsindsamlinger og forsøger i det hele taget at oplyse om forbrug og genbrug. Den eneste regel på Genbrugsstedet er, at man ikke må sælge videre, og man må ikke tage mere end man selv og ens nærmeste kan bruge.”
For Krusemynte Sommer handler genbruget også om at bidrage til at gøre verden til et bedre sted.
"Vi smider jo alt for meget ud, men jeg er vokset med det her sted, og jeg kan altså godt li' ting, som er brugte. Ting må gerne have en historie, det bliver de kun bedre af i mine øjne. Nogle ting har måske brug for friske øjne og et nyt hjem, det kan de så få her."
Alle er velkomne på Genbrugsstedet, som ligger ved Pottemagertoften 4, Højbjerg. Åbningstiderne er: Onsdage 16.30 - 18.30 og søndage 10 - 13.